6.11.06

Nejsou Mapi jako Mapy

Bezesporu událostí minulého týdne je spuštění nových beta map portálu Atlas.cz. O tom, že Atlas připravuje nové mapy jsem věděl už zhruba tři měsíce, ale nějak jsem se nepídil po detailech. Osobně používám mapy.cz pro plánovač tras a supermapy.cz pro jejich mapové podklady. O změně jsem zatím neuvažoval, ale zvědavě jsem se pustil do krátkého testování beta map Atlasu s tím že naleznu něco nového. Jsem skromný, od map očekávám, že budou chytré a prostě najdou co hledám.

Hledání měst a ulic

Problém s váhováním, který měly staré mapy mají bohužel i nové. Když si staré nevěděly rady, tak vyhodily jen mezistránku s výběrem, kdežto nové rovnou vyhodí mapu. Takže hledáte-li např. Teplice, Příbram, Kolín, Kladno atd. tak je moc snadno nenajdete.

Při hledání ulic zase mapy vyžadují oddělení čárkou ulice od města, kde jí chceme hledat. Je to krok zpět, a jakékoliv psaní navíc mě dost štve, zvláště když Seznamu i Centru stačí zadat „plzeňská praha“.


Hledání firem

Ke standardu map patří dnes i vyhledávání firem. Podle všeho však Atlas dělal jen „mapy“ a firmy zde nenaleznete. Je zde možné zobrazit jen vrstvy pro jednotlivé segmenty: kultura, sport, služby, cestování a další. Což je dost nepohodlné a krok zpět v době kdy u obou konkurentů je již dlouho možné zadat „kadeřnictví brno“.

Ovládání

Ovládání je celkem svižné a pro jedince co sem zabloudí např. ze Seznamu snadno pochopitelné. Mapa se tahá myší, měřítko mění kolečkem a výběr oblasti Ctrl + pravé tlačítko. Takový standard a nedalo se čekat, že to bude jinak. Zajímavostí jen možnost si přesouvat ovládací prvky po ploše, ale je to jen na efekt.

Suma sumárum

Pokud na rozdíl ode mě holdujete leteckým snímkům, možnosti přesouvat si ovládání kam jen chcete, nebo rádi umisťujete do map vlaječku a posíláte je známým tak na Atlasu budete spokojeni. Pakliže chce ale hledat kam jet na výlet (město), místo vaší pracovní schůzky (ulici) nebo jen kadeřníka (firmu) či brusiče parket tak to na Atlasu asi zatím moc nefunguje. Moje preference (mapy.cz, supermapy.cz) zmiňované na začátku článku se po krátkém testování zatím nezměnily. Ale je to jen beta, takže na celkové hodnocení je dost času. Možná nás Atlas překvapí.

***Perlička nakonec

Podle upozornění (původní verze, nová verze) Aleše Roubíčka (které po čase nepochopitelně ihned smazal) na doménu mapi.cz, to vypadá že se Atlas inspiruje Seznamem. Proto lze očekávat, že jedna z domén pro beta mapy bude právě mapi.cz. Nevím co tím Atlas sleduje protože podle našeptávače Seznamu i Centra to není zrovna obvyklý překlep a využití v kampani by spíše pomáhalo Seznamu.

6 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Drobný postřeh, kterému jsem se zasmál... Jsme z menšího městečka (cca 6tis. obyvatel) a musím nové mapy pochválit, že už konečně u nás znají i názvy ulic. ALE - když zadám ulici do vyhledávače, sice napíší, že ulici našli, ale výsledek vždy ukazuje na náměstí (což je shodou okolostí i geografický střed města)...

Abych nepomlouval - konurence od Seznam.cz naši (poměrně novou - cca 7 let) ulici najde korektně, ale na mapovém podkladu je jen zelená plocha...

17:25  
Anonymous Anonymous said...

Přečtěte si článek Petra Šnajdra:

http://management.blog.lupa.cz/0611/spetka-koreni-ze-zakulisi-projektu-novych-atlasich-map

a důvod názvu Mapi vám bude hned jasný ;-)

17:31  
Anonymous Anonymous said...

Jde o první beta verzi, která má ukázat, kam se budou nové mapy profilovat. Současné podklady nejsou zatím 100% a spousta zmiňovaných věcí bude bezesporu ve finální verzi. ;)

18:51  
Anonymous Anonymous said...

to rarouš:
Promiň pokud to nenajde ani Teplice tak nazývat to betou je skoro poškozování slova "beta". Pokud Google, Seznam atd a kdokoliv vydají betu tak tam "základní funkce" fungují a dolaďují se jen detaily. Tohle není ani "lab" verze natož beta. Vypadá to že jste posadili kastli z mercedesu na starý trabant. Vypadá hezky ale jezdí stejně blbě? Pokud mi to ukáže že cesta Praha - Brno má 7 km a 958m tak ti nevim...

19:13  
Anonymous Anonymous said...

> Marek Prokop

:-)))

02:38  
Anonymous Anonymous said...

podle me je to jasna kopie

11:07  

Post a Comment

<< Home