12.4.07

Blahoslaven budiž Google

Jejich jméno je odvozeno od obrovského čísla nazývaného anglicky Googol. Jejich společenství roste téměř geometrickou řadou a v dnešních dnech již čítá několik desítek tisíc aktivních členů. Snaží se pořádat konference na celém světě a aktivně získávat další stoupence. Vítejte v novém světě – ve světě Google.

Pokud se vydáme do dávných časů a budeme pátrat po dávném Počátku, dostaneme se až na americké Stanford University. Dva nadaní studenti vytvořili během svých studií ambiciózní projekt. Larry a Sergey postavili fulltextové vyhledávání. Tajemný algoritmus řadící výsledky zvaný PageRank jim umožňuje třídit informace jen dle jejich záměrů. Doposud nebyla zveřejněna jeho kompletní verze – kusé informace o algoritmu nicméně k žádným zrádným myšlenkám nenavádí.

Již během studií se jim podařilo na jejich vyhledávač upoutat velkou pozornost a začít oslovovat první zájemce. Vše probíhalo přesně podle jejich představ. Začal se tvořit pevný základ pro budoucí silné společenství. A podle pravidla, že přes 6 lidí lze oslovit všechny lidi na celém světě se začala jejich skupina postupně rozšiřovat.

Vyslanci Google byli vyslání do celého světa, aby kázali své učení všemu tvorstvu, hlásali učení jak Řekům tak barbarům, moudrým i nemoudrým, jsouce vázání tímto úkolem. “Abychom tedy byli moudří a s námi i celý svět, učme lidi, v této škole moudrosti učit se, ne pro učení, ale pro vědění, vědět ne proto aby věděli, ale aby přikládali ruku k dílu a přikládat ruku k dílu proto, aby bylo dosaženo cíle všech cílů, jímž je klid a blaženost.“

Jak informoval americký zpravodajský zdroj The Onion. “Před rokem Google nabídla naskenovat každou knihu na planetě pro svůj projekt Google Print. Nyní chtějí zbytek knih spálit.” Díky Google Purge se nebudete muset obávat toho, že jste minuli nějakou obskurní knihu, protože tato kniha nebude už nadále existovat.
“A pálení knih je jen začátek”, řekl jeden ze zakladatelů Larry Page. “Na podzim spustíme novou službu Google Sound, která bude nahrávat a indexovat veškeré zvuky na Zemi. Spí dobře vaše dítě? Mluví o vás ještě vaše skolní láska? Google bude znát odpověď.”

Google již není jen vyhledávač. Stal se náboženstvím. Zaměstnanci společnosti pořádají konference na celém světě a přednáší úžasné proslovy. Snaží se získat další, podobně uvažující jedince, kteří rozšíří jejich řady. Rozšiřují se do celého světa a o svých záměrech se nebojí informovat i investory v pravidelných prezentacích. Stal se terčem vtipných útoků týkajících se vyhledávacího desatera. Společnost má však i své vlastní desatero, které dává na odiv všem náhodným kolemjdoucím. Stejně tak by bylo pravděpodobně možné najít interní desatero všech zaměstnanců.

Není daleko doba, kdy se k vám nakloní některý z přátel a tichým hlasem vás vyzve: “Přidej se k nám a dosáhneš povznesení, stejně jako my, kteří jsme se stali součástí Googlu.”

1 Comments:

Blogger Ondra said...

Že by se nám formovala nová sekta google ?

13:12  

Post a Comment

<< Home